Всички дрехи

Кожените якета – история и факти

Замисляли ли сте се защо коженото яке е така завладяващо, предпочитано и сякаш не слиза от модния подиум. Имена като Марлон Брандо, Джон Траволта, Джеймс Дийн, Том Круз, Робърт де Ниро, Шварценегер, Фреди Меркюри, Боб Дилън, приличат ли си по нещо? Разбира се, че си приличат. Всички те са модни икони свързвани с коженото яке.

Както помним и свързваме „малката черна рокля“ с Коко Шанел и дрехата, която всяка дама притежава в гардероба си, така и коженото яке от облекло на войници и пилоти, днес е притежание на всяка жена или мъж.

Кожено яке за „лоши момчета“ – Марлон Брандо с филма „Трамвай желание“ е свързван с образа на лошото момче. Това остава и запазена марка за много поколения след него.

Кожено яке като Холивудска униформа – страстта на стилистите към коженото яке е безгранична. За това свидетелстват множество филми, където главните образи са облечени в кожа и конкретно кожени якета. Брад Пит, Брус Уилис, Стив Макуин, Едуард Нортън, всички серии на „Терминатор“, „Матрицата“, „Боен кораб“, „Голямото бягство“, „Шофьор на такси“, „Топ гън“, „Криминале“ и още много и много представители на силния пол, облечени в кожени якета.

Коженото яке е рокерска униформа – помните ли „Ангелите на ада“, които се появяват в края на ХХ в. С тях окончателно кожените якета са свързвани с добрите момчета. От тогава и модата се налага, пренася се в мейнстрийм и се отнася за всички поколения.

Ако тези исторически доказателства са били достатъчно, за да ви мотивират, то без значение дали сте мъж или жена, вземете поне една връхна дреха, за своя гардероб, която да е кожено яке!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader