Всички дрехи

Мъжка риза – царят на модата

Ризата е връхна дреха за горната част на тялото. Първоначално се е ползвала като бельо. Първата открита риза е направена от лен и се е съхранявала в гробницата на Таркан, египетски фараон от Първата династия. Дрехата е прекарала под тонове скали повече от пет хиляди години.

През Средновековието риза са носели само бедните овчари и презрените затворници. През 17 век пък ризите са се смятали за също толкова еротични, каквито са днес прашките. До 20 век тази дреха остава привилегия на работниците. Чак след това влиза в гардеробите на изтъкнатите джентълмени. Шие се от разнообразни тъкани – коноп, памук, вълна, коприна, бамбук и дори соя. Също от полиестер, тенсел и вискоза.

Бялата риза е най-лесният начин да поддържате визия на джентълмен. Бялото е символ на чистотата, тъй като до 1900-та година единствено аристокрацията е могла да си позволява чисти дрехи. Ризите се срещат с различни яки – френска, полуфренска. Размерите са класически, стеснен, много стеснен и обикновен.

Никога не навивайте ръкавите си повече от три пъти. Никога не носете ризата си извън панталоните. Когато комбинирате, не забравяйте за контраста – на светла риза отива тъмен панталон, сини джинси или на райтета. Материите също могат да се съчетават – дънков или памучен плат си ходят с сивокафяв дънков или ленен плат. Коприна и полиестер – с дънки. Бялото отива на пастелни тонове – каки, черно, сиво и небесносиньо.

Комбинации и поводи:

  1. Ежедневно – с блейзър.
  2. Със сини дънки.
  3. С кожено яке.
  4. Със сив сукман за есента и зимата.
  5. За офис.
  6. За парти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader