Всички дрехи

Официални ризи – формално или ежедневно облекло?

Най-силното оръжие на всеки бизнесмен – официални ризи. Още със зората на човечеството се е появила търговията, а благодарение на нея – и първата писменост. Хората, занимаващи се със сделки, знаят, че външният вид и първото впечатление понякога могат да се решаващи. Или че са просто проява на добър вкус. В наше време ризата е важна част от живота ни – свързана е с дрес кода, с етикета, с официалните дрехи и е станала недвусмислен синоним за отговорност.

Мъжките ризи биват четири вида:

  1. Класическа – най-удобен и предпочитан. Осигурява голяма мобилност и се съчетава със сако.
  2. Вталена – чудесен избор, ако имате по-слаба фигура. Не е толкова удобна, колкото класическата, но може да се носи без сако и има по-модерна визия.
  3. Модерна/Съвременна – нещо средно между вталената и класическата.
  4. Супер вталена – отличава се от останалите с множеството „бръчки“. Ограничава движенията и не всеки може да я носи.

В зависимост за какво избирате риза, лесно можете да разберете дали тя е официална или не. Без джобове – официална, с един джоб – неформална. С два или повече джобове – ежедневна.

Яката е ядрото на ризата – тя е най-видимата част от нея и важен детайл от облеклото Ви. Видовете яки са повече, отколкото можете да предположите – отпусната, с копчета, малка, класическа, за смокинг, за клуб и др.

Памукът е предпочитана тъкан за ризата, но можете да я откриете и в по-луксозния й вариант – от коприна. Изчистеният вариант е най-разпространен, но има и официални модели на райе или каре. Копчета или маншети ще изберете за ръкавелите, зависи от Вас. Винаги следете за дължината на ризата спрямо дължината на сакото Ви. Ако се разминават, вземете си риза с повече копчета на ръкавите, за да коригирате това.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *