Всички дрехи

Световната модна история в стиловете костюми

Костюмът, според стилисти и модни дизайнери е най-точното отражение на човешкото възприятие за света и времето. Историческото развитие на мода и костюмът е обусловено от специфична епоха.

Световната история е доста разнообразна. За всяка нация има ясно изразен собствен израз в модата, който се обуславя от националните традиции, развитите вкусове, научни и културни постижения. Появата на модата в модерния й смисъл може да се нарече, че е започнал от 14 век.

Раждането на модата на костюма започва във Франция, конкретно Париж. По това време първите елементи на дамският костюм се изразяват във високия колан, изобретен за благородните жени. Шапкарството е времето, в което се налага структура на тъканта, която с помощта на щифтове закрепена към високи конуси, които служили като основа на дамската дреха.

В епохата на античността костюмът се състои само от два елемента – хитон и гиматия. Те били правоъгълни парчета плат, които са завити около тялото и са закопчани с катарами.

Облеклото в древна Гърция се отличавало с високо естетическо ниво, хармония на линиите и пропорционалност.

Готическият стил играе важна роля. Това е основният стил на средновековната Европа от 12-ти до 15-ти век. Той се различава, тъй като подчертава вертикалните линии в дрехите. Дамската рокля се характеризирала с висока талия, удължено деколте и тесни дълги ръкави. В долната част на роклята се виждала дълга извита пола, която постепенно се претрупвала.

За мъжките модерните дрехи – костюмът в готически стил, представлявал къса туника с наметало, панталони и остри обувки.

Костюмът по време на Възраждането е известна с широката употреба на скъпи материи за шиене – главно кадифе и коприна. Облеклото за жени в този период става възможно най-комфортно и удобно, като се дава свобода на кройката.

В дамския гардероб за пръв път се появява рокля с дълга пола върху рамката, украсявана с мрежа от златна корда и перлени нишки.

Костюмът на мъжа през този период е бил богато украсен с каишки, панделки и подобни разфасовки.

През 17-ти и 18-ти век елементите на дамски и мъжки гардероба станали по-тежки, заради многото декоративни елементи. Дамските тоалети били с великолепни многослойни рокли от естествени и скъпи материи, а мъжките дрехи украсени с ботуши с ревери и щраусови пера.

Класикизмът заменя барока и се отличава от предишната строгост на линиите, яснотата на пропорциите и простотата на формите. Дамските рокли се характеризират със силно напомпана пола отстрани, богато украсена с гюруци и фланелки. В мъжкия гардероб се налага камизол, украсен с бродерия и придружен от яка.

В XIX век, с появата на изкуството в посока на империята, жените били освободени от неприятния корсет. Дамите започнали да носят леки рокли от безтегловни материи – муселин, камбрик. Роклята прилягала плътно в горната част на женското тяло, подчертавайки линията на гърдите и талията.

Историята на стиловете в изкуството и костюма след времето на империята е известно като романтизъм. По това време дамските рокли отново стават буйни и обемисти с широките ръкави и разголени рамене, които придават на изображението съблазън и нежност. Мъжете носели халати.

Периодът от края на XIX и началото на ХХ век е известен като модернизъм. Модерните дрехи се характеризират с простота и художествена изразителност. Използват се вече широко разнообразие от декоративни елементи. Това позволява на всяка дама да подчертава своята индивидуалност и уникалност….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader