Всички дрехи

Видове текстилни материи и платове в модата

Фабрични тъкани – значение и видове

Влакната са в основата на тъканите. Влакното напомня на косъм. Обикновено е групирано или усукано с две и повече нишки. Полученият продукт се нарича „шнур“. Чрез тъкане и плетене могат да се направят различни платове. Различните тъкани идват от различни източници. Естествените се добиват от растения и животни. Фабричните се добиват при специални условия и също се правят от натурални съставки, но по-различни: газ, вода, въздух, петрол, дървесна каша. Наричат се още „синтетични“ влакна, но този термин обикновено се използва за тъканите, създадени изцяло от химикали.

Как фабриката за тъкани избира кои да използва и кои – не?

За да може да се създаде определен плат, на първо място трябва да е известно неговото приложение. Затова за различните видове тъкани се използват различни техники на тъкане и плетене, различни продукти и начини на обработка. Тъканите трябва да отговарят на следните характеристики:

 1. Издръжливост – достатъчно силна ли е нишката, за да мине през машината? Износва ли се лесно?
 2. Продължителност на живота – нишката може ли да издържи на различни условия – пране, носене, гладене?
 3. Еластичност – може ли да връща предишната си форма? Набръчква ли се?
 4. Износване – ще се изтърка ли сред време и колко време е необходимо за това?
 5. Набръчкване – полиестерните тъкани трудно се намачкват.
 6. Форма – ще запази ли тъканта формата си след пране и носене?
 7. Блясък – някои тъкани, като коприната и сатена, са лъскави. Този ефект трябва да остане постоянен, ако платът е качествен.
 8. Абсорбиране – някои тъкани, като памук и вълна, попиват много вода. Други – като найлона – не.
 9. Изпотяване – някои тъкани не оставят кожата да диша и се некомфортни. Други са създадени специално за спортна активност

Естествени тъкани – понятие, употреба и грижа

За да можем да се грижим за любимите си дрехи и те да имат по-дълъг живот, трябва да знаем повече за тъканите, от които са направени. Познаването на езика на етикетите понякога не е достатъчно. Дори когато си купуваме дрехи, ние трябва да се доверим на собствената си преценка. По тази причина трябва да познаваме основите.

 1. Памук – най-големи производители са САЩ, Китай, Индия и Египет. Силен и дълготраен, мек и удобен, абсорбира и се боядисва лесно. Оставя кожата да диша. Отрицателните страни са, че не е еластичен, запалим е, мачка се. Лесно се глади, особено на висока температура. Ползва се за много дрехи, включително хавлии и килими.
 2. Лен – най-големи производители са Русия, Полша, Холандия, Белгия и Франция. По-силен е от памука. Абсорбира, дълготраен е и изсъхва по-бързо от памука. Отрицателните страни са, че не е еластичен, гънките трудно се гладят. Лесно се пере, може да се глади на висока температура. Използва се за дрехи, кърпи и пердета.
 3. Вълна – произвежда се от Нова Зеландия, Южна Африка, САЩ, Русия, Китай и др. Много гъвкава тъкан, пази топлина, дълготрайна, огнеупорна, не се мачка, лесно попива влага. Лошото е, че молците и други насекоми я ядат. Сплъстява се и лесно поема миризми. Понякога се пере на ръка, друг път е по-добре да се закара на химическо. Глади се на ниска температура. Използва се за палта, пуловери, чорапи, килими, одеяла.
 4. Коприна – Китай, Индия, Южна Корея и Бразилия са най-големи производители. Има естествен блясък, силна и лека материя, абсорбира влага. Износва се от слънчева светлина, може да пожълтее с времето, съсипва се от горещата ютия и потта. Пере се на ниска температура или на ръка. Глади се също на ниска температура. Шият се блузи, рокли (включително сватбени), вратовръзки, шалове, пердета.

Изкуствени тъкани – понятие, употреба и грижа 

Макар на изкуствените тъкани винаги да се е гледало с особено пренебрежение и като източник на трайни алергии, всъщност те представляват голяма част от нашето ежедневие. Например, в спорните облекла, в непромокаемите дрехи и много други. Изкуствените тъкани не се нуждаят от особени грижи, перат се лесно, съхнат бързо. Единственият им недостатък е, че могат лесно да бъдат съсипани, ако се доближат до огън.

 1. Полиестер – силна и устойчива на намачкване тъкан. Изсъхва бързо и се съчетава добре с други тъкани. Почиства се лесно. Отрицателни страни са, че попива мазнини. Трудно попива влага. Лесно се пере, няма нужда от гладене. Използва се на сто процента или като част от други тъкани за направата на ризи, панталони, костюми.
 2. Спандекс (нарича се още ликра или еластан) – много еластичен, възстановява се бързо. Белината го съсипва, както и всяко друго избелващо средство. Пере се лесно. От него се правят ластици, плувни костюми, долно бельо и всякакви спортни костюми.
 3. Акрил – мек, топъл, подобен на вълна. Лек, не се мачка и е устойчив на молци и други насекоми. С времето може да се разпадне. Може да създаде статично електричество. Чувствителен на топлина. Да се пере и глади само на ниска температура. Използва се за пуловери, панталони, чорапи, кърпи, килими и други.
 4. Найлон – много здрав. Също – еластичен, лъскав и съхне бързо. Може да стане жълт или сив с времето. Трудно абсорбира влага. Лесно се пере. Да се глади на ниска температура. От него се правят тенти, плувни костюми, дамско бельо, блузи, якета и още.
 5. Триацетат – може да се плисира перманентно, мачка се трудно. Чувствителен е към топлина, но не толкова, колкото ацетата. Лесно се пере. Използва се за направата на поли, спортни облекла и рокли.
 6. Ацетат – напомня на коприна. Мек, изсъхва бързо, няма да се свие. Може да се намачка. Чувствителен е към топлина. Напръскате ли го с ацетон, ще го повредите. Пере се на химическо чистене или при ниска температура. Ютията също не трябва да е силно загрята. От него се правят имитации на вълнени пуловери, панталони, чорапи, шапки, одеяла, килими.
 7. Лиосел – изключително здрав плат. Лъскав, мека драперия, попива влага. Лесно се мачка. Пере се на ръка и се глади при ниска температура. Използва се за костюми, рокли, якета, палта, медицинско облекло, конвейерни ленти.
 8. Модакрилни влакна – топли и меки. Еластични, неподатливи на огън и влага. Съхнат бързо и молците не ги закачат. Чувствителен към топлина, може да предизвика статично електричество. Използва се при направата на памучни тъкани, изкуствена козина, детски чехли и перуки.
 9. Полилактична киселина (PLA) – прилича на памук, драпира се, здрав, еластичен, защитава срещу UV-лъчи. Много малка устойчивост на цвета. Трудно попива влага. Може да се пере. Използва се при спортното облекло, ризите, по-дебело облекло и ленени и памучни дрехи.
 10. Олефин и полиолефин – много лек плат, здрав, бързо съхнещ, устойчив на лошо време и изпотяване. Не се овлажнява и е податлив на топлина. Пере се и може да се глади на ниска температура. Ползва се както за връхни дрехи, така и за долно бельо. Част от материите за килими, тапицерии и памперси за еднократна употреба.

Тъкани, създадени от естествени и изкуствени влакна 

 1. Алпака, вълна – дълъг, качествен косъм от ламата Алпака, Южна Америка. Мека, здрава, лъскава.
 2. Ангина – тъкан от памук или отчасти памучна. Ползва се за възглавници, основа за мушами и други.
 3. Ангора, вълна (Мохер) – вълна от заек Ангора. Ползва се за плетени дрехи.
 4. Бархет – мек плат от памук, вълна или лен. Ползва се за ризи, рокли, нощници, чаршафи.
 5. Бархетин – плат от памук за детски, дамски и мъжки облекла.
 6. Батиста – мек, фин, полупрозрачен плат. Обикновено съдържа памук. Ползва се за блузи, детски дрехи, нощници. Изработен във Франция от Жан Батист. Преждата е гъстотъкана, едноцветна или с принт.
 7. Бенгалин – лек плат от вълна, естествена или изкуствена коприна, памук. Нишките са гъсти. Ползва се за официално облекло, завеси, чанти.
 8. Брезент – здрава, дълготрайна тъкан, направена от памук. Изначално се е ползвала в корабоплаването.
 9. Брокат – повърхността на този плат е като при жакарда, има натруфен дизайн върху здрава основа. Ползва се за вечерни рокли, тапицерия.
 10. Броше – плат със сложни плетени фигури по повърхността и брокат.
 11. Букле – вълнен плат с дългообразна структура. Може да е направен от лен, естествена или изкуствена коприна. Ползва се за костюми, спортни облекла и рокли.
 12. Варена вълна – плетена тъкан, груба, може да се свие при пране. Държи топло, еластична е, но се разпуска с времето. Ползва се за пуловери и палта.
 13. Велур – мек, плетен или тъкан плат с гъста, мъхеста повърхност. Ползва се за палта, спортни дрехи, ежедневни облекла.
 14. Видлон – полиемидно влакно. Много здраво, гъвкаво. Ползва се за трикотажни дрехи, пердета, блузи, вратовръзки.
 15. Винил – плетен или тъкан плат от изкуствени влакна. Добавя се винил, за да изглежда гумен или кожен. Използва се за палта, дъждобрани, драперии.
 16. Габардин – здрав, средно лек до тежък плат, диагонално сплетен от вълна или изкуствени тъкани. Ползва се за спортни облекла, костюми и палта.
 17. Градел – тъкан от памук за работни престилки и чаршафи.
 18. Дамаска – тежка, твърда тъкан, повърхността е като при жакарда. Има бляскав дизайн и от двете лица на плата. Използва се за покривки, кърпички, завеси, тапицерии.
 19. Дантела – декоративна, ажурна тъкан, много луксозна. Използва се за блузи, рокли, корнизи, завеси.
 20. Деним – здрав плат от памук или в комбинация с памук. Има оцветена повърхност и основа от бели конци. Ползва се за джинси и спортно облекло.
 21. Дефтин – мека материя, фина, мъхеста за рокли.
 22. Етамин – памучна материя, едротъкана. Ползва се за бродерии.
 23. Жакард – плат с фигури, тъкан на жакарден стан. На допир е релефен – видовете жакард са дамаска, брокат, плат за тапицерия.
 24. Жарсе – гладък, лек плат, матиран. Ползва се за рокли, ризи, спортни костюми и долно облекло.
 25. Жоржет – тънка материя с основа от химични влакна, вълна или коприна.
 26. Кадифе – блестящ плат, направен от коприна или изкуствени влакна. Прави се и от памук. Използва се за якета, официални облекла, роби, драперии и тапицерии.
 27. Камилска вълна – груби косми от черен или тъмнокафяв цвят. Горният пух е с по-светъл цвят. За палта и одеяла.
 28. Канава – здрава, тежка тъкан, равна, от памук или изкуствена тъкан. Използва се за спортно облекло, аксесоари.
 29. Каша – тъкан от мериносова вълна. Използва се за костюми.
 30. Кашмир – лека тъкан с гланцирана повърхност, приличаща на коприна. Ползва се за блузи, рокли, пижами.
 31. Креп – има плисирана повърхност, направен е от яко усукани нишки. Ползва се за блузи, рокли и бельо.
 32. Крепон на ивици – тънък памучен или отчасти памучен плат с ивици. Ползва се за бански костюми и спортно облекло.
 33. Кретон – има зърнеста повърхност, вид на памук. Ползва се за дрехи, завеси, калъфки.
 34. Ламе – блестяща, металична тъкан, направена от метални нишки или в съчетание с други тъкани. Ползва се за вечерно облекло и аксесоари.
 35. Лоден – кафява, масленозелена или сива тъкан от вълна. Ползва се за палта, якета, спортни дрехи.
 36. Мадрас – памучен кариран плат или на ивици в преливащи се цветове. Ползва се за спортни облекла.
 37. Мако – тънък памучен плат с естествено жълт цвят. Ползва се за бельо.
 38. Маркизет – почти прозрачен памучен плат. Ползва се завеси и летни рокли.
 39. Мелтон – тънък вълнен плат, тепан от едната страна. От него се правят мъжки костюми, палта. Кръстен на гр. Мелтън, Англия.
 40. Микрофибър – много фин плат, драпиран и фабричен, който може да се пере. Дишащ, непромокаем. Ползва се за връхни дрехи и тапицерия.
 41. Моаре – копринен плат в рипсована сплитка. Използва се за подплата, рокли, мебели. Прави се от ацетат или изкуствена коприна с воден отпечатък.
 42. Муселин – мек и много лек плат, тънък, подобен на батиста. Ползва се за блузи, рокли и завеси.
 43. Нансук – мек като памук, подобен на батиста, но по-тежък плат. Използва се за бебешки дрехи.
 44. Оксфорд, плат – средно тежък, с равна или грапава повърхност. Има цветна основа и допълнителни бели нишки. Ползва се за ризи.
 45. Органза – фина, прозрачна тъкан, най-често от памук, коприна или лен. Ползва се за елегантни облекла и пердета.
 46. Опал – памучен плат с млечен цвят, матов. Нишките са изключително фини.
 47. Панама – тъкан от изкуствени влакна, памук или вълна.
 48. Перкал – фин, матов, тънък плат от памук или смес от памук и полиестер. Прилича на муселина, но е с по-тънки нишки. Ползва се за ризи, рокли, чаршафи.
 49. Пике – среден по тежест плат с дизайн на малки геометрични форми. Ползва се за рокли и детски облекла.
 50. Плисе – тънък памучен плат с тесни и широки гънки, разположени напречно или под ъгъл. Ползва се за декорации, детски дрехи, завеси.
 51. Плъст – вж. Филц.
 52. Плюш – плат на меки ресни, „гъсенични“ нишки. Ползва се за якета, хавлии, одеяла.
 53. Поплин – среден по тежест плат, с копринена основа, блестящ. Ползва се за рокли и спортни облекла.
 54. Ратин – тънка повърхност, почти пореста. Може да се направи от всякакви тъкани. За палта, рокли, костюми и завеси.
 55. Рипсено кадифе – релефен плат от памук или изкуствени тъкани. Ресните са от тесни до широки. Ползва се за костюми и панталони, тапицерия, спортно облекло.
 56. Сукно – плетено, тънко платно от памук, вълна или коприна. Мек на допир. От него се правят ризи, спортни облекла, костюми, палта.
 57. Сатен – гладка, блестяща тъкан. Направена от памук, коприна или ацетат. Ползва се за блузи, рокли, вечерни тоалети, драперии.
 58. Сура – много лека тъкан от коприна или имитация на коприна. Може да е принтирана, боядисана или с геометрични форми. Ползва се за шалове, рокли, якета.
 59. Тафта – лека, полупрозрачна материя, която блести и шумоли. Ползва се за официални дрехи и панделки.
 60. Трико – драпирана основа с вертикални линии на лицевата част и кръстосани нишки на задната. Използва се за ризи, рокли и бельо.
 61. Тропикал (Фреско) – камгорна материя, смесена с изкуствени влакна. За летни дрехи с принтове.
 62. Туийд – здрав, гладък или релефен плат с грапава повърхност, направен от вълна или смес с вълна. За якета, костюми, поли, палта, тапицерия.
 63. Тюл – тънка, лека материя. Ползва се за сватбени була, официално облекло.
 64. Филц – сплъстяване на вълна или друга материя чрез термична обработка или натиск. Изработват се шапки и други.
 65. Флаконе – вълнен плат за връхни дрехи. Прави се от фина вълна.
 66. Хасе – лека тъкан с принтиран дизайн. Ползва се за спортно облекло.
 67. Чалис – лека, гладка тъкан с флорален, замъглен принт. Използва се за блузи и рокли.
 68. Чино – як, средно тежък плат. Диагонално сплетен от памук или отчасти с памук. Ползва се за панталони, униформи, спортни костюми.
 69. Чул (груб конопен плат) – направен от юта. Използва се за аксесоари.
 70. Шантунг – гладък плат от коприна или изкуствена вълна с грапава повърхност. Ползва се за рокли, костюми и драперии.
 71. Шарксин – съществуват няколко версии на плата. Едната е от синтетични влакна, друга е от ацетат. Доста твърда, почти корава тъкан. За костюми и спортни облекла.
 72. Шевиот – вълнен или отчасти вълнен плат за горни дрехи.
 73. Шевронен плат – вълнен или от изкуствена коприна със зигзагообразни ивици. Ползва се за палта, костюми и мъжко облекло.
 74. Шифон – мек, фин, гладък плат или фабрична коприна. Ползва се за рокли, шалове и дрехи.
 75. Целволе – целулозна вълна – получава се от вискоза и е мека на допир.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader