Всички дрехи

Във вихъра на купона с коктейлни рокли

Късата рокля за парти – най-популярният вариант за вечер навън. Коктейлните рокли водят началото си в ранните години на миналия век. През 20-те в САЩ и Франция са придобили еднаква популярност т. н. „часове за коктейл“. Те са се свързвали с новата привичка на жените да пият алкохол в скъпи заведения. До тогава на жените това не се е позволявало. И тъй като това събитие е трябвало да се отбележи по някакъв начин, роклята за тази специфична част от деня е започнала да се променя.

През първите 10 години коктейлните рокли е била черна, дълга, но в през 30-те тя внезапно излиза от мода и Париж започва да губи влиянието си над САЩ. Първата и Втората световна война оказват също своето влияние, както и възходът на холивудските звезди. Ръбът на роклята започва да се вдига до коляното, а материите, от които се прави, стават по-скъпи – коприна и кадифе. Пайетите и дантелите са задължителна част към декорациите.

Коктейлната рокля, каквато я познаваме днес, се появява през 1947 г. в модната къща на Диор. Това е къса рокля с тънки или широки презрамки. Най-често се изработва в две части, има дълбоко или V-образно деколте. Горната част може да има декорации – флорални елементи, дантели, принт, корсет, панделки и др., докато долната половина е най-често плисирана, разкроена, друг път – по линията на тялото с къса цепка на едното бедро.

Аксесоарите за коктейлните рокли варират от високи обувки до малки чантички. Най-честата прическа е прибрана коса, на кок или на една страна. Коктейлните рокли се съчетават чудесно с шал от сатен или болеро.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader