Всички дрехи

Грация и изкуство в дантелените рокли

Деликатна, както при изработката си, така и с вида си, дантелата служи на модата още с появата си. Изработена на машина или на ръка, от лен, коприна или злато, произходът на дантелата все още е оспорван от историците. Ясно е едно – през 16 век тя навлиза изцяло в домакинството и ежедневието на европейците и става неизменна част от яките и маншетите на строгите, консервативни облекла.

Най-известните видове дантела са направени от конци с игли или бобина. По-разпространена е дантелата, изплетена с игли. Бобините обикновено се въртят на ръка върху малка възглавничка или широка дървен цилиндър като се ползва силата на гравитацията и тежестта на бобините, за да направят дантелата здрава и уникална.

Като част от роклята, дантелата се среща в няколко варианта. Тя може да се използва и като детайл, и като втори кат. Можете да я видите на мястото на ръкавите на някои модели вечерни и летни рокли. Друг път да замества ръкавите, деколтето или целия корсаж. От няколко години насам добиха популярност роклите, покрити изцяло с дантела в същия цвят. Тези рокли обикновено са до коляното, на няколко ката или падащи свободно. Има и тенденция сред вечерните модели.

Трудността при носенето на дантела идва от нейната твърдост. Конците, от които е направена, не дават голяма свобода на движенията. Аксесоарите трябва да се сведат до минимум. Високите обувки и ботуши до глезена идеално подчертават дантелата. Ако времето е хладно, можете да съчетаете роклята с блейзър. Ако роклята е по-дълга, можете да използвате сако, манто или палто. Изборът на връхна дреха зависи от височината на талията и линията на силуета ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader