Всички дрехи

Дамски панталони с ниска талия

Заклеймени изначално като вулгарни, панталоните са съпътствали жените от ранните векове на създаването си. Рисунки на панталони са намирани по гръцка керамика. Келтите са носели панталони още през Бронзовата и Желязната епоха. Правели са ги от вълна или кожа. Носели са ги както мъже, така и жени, стига да са живеели по на север. През 14 век панталоните започват да се шият по тялото и именно тогава жените престават да носят мъжки панталони (с някои изключения) чак до 19 век.

Марлен Дитрих и Бебе Даниелс са първите актриси, които разчупват правилото, че жените не биват да носят панталони през 1930 г. Панталони за жени официално са започнали да се произвеждат 1840 г., а Амелия Блумър, която горещо ги е подкрепяла, е била отхвърлена от висшето общество. Така или иначе, през 1880 г. е имало много жени с панталони или поли-панталони, които са се возили на велосипеди. Въпреки малките революции, дамските панталони са предизвиквали скандали чак до 1970 г., когато най-накрая навлизат окончателно в модата, а жените започват да си пробиват път в бизнеса, офисите и големите фирми не само като секретарки.

За пръв път панталоните с ниска талия се появяват в началото на 21 век. Ниската талия е създадена за визуално издължаване на торса. Първоначално се е носел в комбинация с къси блузки и тениски, оставящи пъпа на показ, а по-късно блузата става по-дълга, тип туника. Панталоните с ниска талия са подходящи както за ежедневието, така и за официален повод. Те издължават фигурата, когато се носят с високи токчета и обикновено се шият по тялото, като талията е стегната допълнително, за да не се смъкват надолу. Изработват се от памук, по-често в един цвят, с цип или копчета. Панталонът може да е стандартен – черен, от синтетична материя, пясъчна коприна, вълнен или памучен, с вертикално райе, широки или стеснени крачоли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader