Всички дрехи

Дантела – магия, романтика и женственост не само в дантелената рокля

Щом стане дума за дантела, всеки асоциира ажурното деколте с красивата дантелена рокля, женственост, магнетичност и романтика.

Дантелата съществува от преди много векове. Още по времето на английската кралица Катерина Арагонска, съпругата на Хенри, която получила подарък фламандска дантела и я нарекла най-красивото изкуство.

Въпреки, че нямаме точния информация кой точно, къде и кога е създал първата дантела, изследователите дават насока, че тя идва от Древен Китай. Има и някои опоненти, които смятат, че дантеленото изкуство се е появило още в Египет, а според някои Средиземноморието е родината на дантелата. Само едно е известно, че в далечното минало дантелата се изработвала трудоемко и затова била носена само от най-заможните.

Красота и лукс се крият във всяка извивка от дантеленото изображение. Днес тя е декорация не само на най-красивите рокли, тоалети, аксесоари, но и присъства навсякъде у дома. Има я по абажури, в луксозното спално бельо, в долното бельо на жените, в завеси, покривки за маси и легла и пр.

Съществуват много видове дантели. Едни от тях се изработвали ръчно, а други машинно. Почти се приема, че всяка страна си има своя дантела. И това не е случайно. Дантелените изделия в различните срани имат своите наименования – алансонска дантела; неаполитанска дантела; флорентинска дантела; алое дантела; кроше дантела; сенгалска дантела и пр. Днес са регистрирани 108 вида дантели по целия свят и са защитени от ЮНЕСКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader