Всички дрехи

Дънковите якета – икона в модата през всички тези години

Произходът на дънковото яке или яке от деним се свързва с 19-ти век и златната треска.

Навряно сте чували, че Леви Щраус прави първите дънкови якета през 1880 г. Той отива в Ню Йорк, за да продава на златотърсачите одеяла и работни панталони и така създава устойчивият деним плат. Първите дънки били с тиранти, капси и джобове, брандирани с номер 501. Те са и братът, предшественик на дънковото яке.

Деним якетата били предназначени за железничари и миньори, както и за каубоите. Още в средата на 20-те години в миналия век станали символ на младежта. Носенето им било забранено в училищата и всичко против се смятало за бунт.

Две десетилетия по-късно дънковото яке се превръща в любимо, заради практичността, издръжливостта и ежедневната му визия.

Якето от деним може да се носи с памучна тениска или карирана риза. Подобно на джинсите, то е произвеждано масово от Левис, Лий и Ранглр. Дори Джеймс Съливан го нарича “света тройца“.

Музеят на дънковия плат – Руди Керер, от Швейцария има колекция с над 12 хил. дрехи от дънков плат. Той е колекционер на денимът от 1973 г., когато станал страстен техен почитател. През 2001 г. той открива музей, в който излага всички свои сбирки. Музеят се намира в Цюрих, а идеята заложена в сбирките му е да не се изхвърлят дънкови якета и дънки, колкото и стари и омръзнали да са.

Модните подиуми – дънковото яке се среща не само по подиумите, но и по улиците. Лесно се комбинира с ризи, блузи, туники, потници, шорти, поли, дори бански. Днес дори не е странно да комбинирате дънково яке с малка черна рокля или рокля от дантела. Лесно може да комбинирате дамско деним яке с шапка, обувки на висок ток и шал от коприна. Класическият вариант е дънково яке с бяла тениска. Тази комбинация не излиза от мода вече половин век.

Дънковото яке вдъхновява много жени да изградят собствен стил. Много модели са комбинирани с кожа или дантела и с него лесно може да се импровизира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader