Всички дрехи

Интересни факти за модата

Историята на модата е толкова стара, колкото е стара историята на света и суетата. Съществуват интересни факти за модата, с които си струва да се запознаете. Ние сме подбрали за вас най-интересните от тях.

  1. През средновековието белият цвят е бил цвета на траура и сълзите и символизирал тъгата. Всичко се променило в деня, в който кралица Виктория слага бяла рокля за своята сватба. От тогава започва традицията младоженките да носят този цвят на това щастливо събитие. Но както е казал мъдрият народ за едни сватба, за други брадва. С което напълно в кръга на шегата, разбира се, можем да си обясним класическия черен сватбарски костюм при мъжете.
  2. Най-старата дреха на света не е оскъдното облекло на Адам и Ева. Според историята това е именно полата, за която има данни, че се е носила още по времето на египетските фараони, като е била част от облеклото и на двата пола. Ако Тутанкамон е наясно с тази информация сигурно праща гръм и мълнии при мисълта, че в момента само част от шотландските мъже и някакви знайни и незнайни племена носят поли.
  3. Токчетата са били създадени най-напред за мъже. Те им осигурявали стабилност и опора при язденето на кон. Аксесоарите също са били предназначени за тях. Целта е била да демонстрират високото си социално положение. Сега се молете гаджето ви да не отвори кутията с бижута и да си хареса любимите ви обеци.
  4. Детската мода е най-младата мода. Тя е на приблизително 200 години. Дънкан Макклауд би се изсмял на тези незначителен брой свещички на тортата, но истината е, че преди това малчуганите са приличали на бонзаи, защото е трябвало да носят умалени варианти на възрастните тоалети.
  5. Късата коса днес е характерна и напълно нормална фризура за една дама. В миналото обаче всички жени са били с дълги коси, освен жените, които не били верни на съпрузите си. Може да се каже, че това е била алената буква в коафьорски вариант.

В модата нищо не изчезва безвъзвратно. Може да се изгуби за век или повече, но това е, за да се върне пак с гръм и трясък. Така че може и да не е изненада, ако в идващото бъдеще мъжете и жените тотално си разменят гардероба. Или модата на чорапи с чехли и сандали триумфално да се наложи като официално облекло за формални и неформални срещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader