Всички дрехи

Интересни факти от света на модата – част 2

Модата има своите интересни и странни хрумвания, но е понятие, което се развива във времето и това, което е било нормално преди, днес може да се смята дори за табу.

  1. В римската империя изключително популярен е бил лилавият цвят, с който са се носили императорите и техните семейства. Днес лилавото е заменено от розовото и все повече мъже го носят с тенденцията той да мине към унисекс цветовете.
  2. Викингските жени не са били златотърсачки, преследващи най-силния сред викингите, но въпреки това са носили сутиен. Причината за тава естетическо хрумване е била по-скоро наложителна – използвали са го, за да си осигурят упора по време на борба. Патентът на бельото се появява през 20 век, като тогава е представлявал зашити една за друга кърпички.
  3. Модата на чорапите поставя своя възход по време на втората световна война, колкото и невероятно да звучи, че тази мода може да има какъвто и да било успех, а още по-малко пък възход. Явно не само управниците са полудели, но и модата заедно с тях. Чорапите са били толкова модерни, че ако на човек му се налагало да ходи бос очертавал с молив линии по крака си, с които да ги имитира.
  4. Прашките са измислени през 20 век от нюйоркски кмет, който се ядосал, че танцьорките излизали голи на сцена, затова те били принудени да измяслят облекло, с което да се прикриват. Едва ли жена му е останала кой знае колко очарована от промяната, но е факт, че това бельо служи за съблазняване и днес.
  5. И Балканите са дали нещо на света. Вратовръзката не е изобретение на модерните французи, а е изцяло Хърватско изобретение. Просто французите винаги са имали нюх към елегантността и не им отнело много време, за да си присвоят този свеж аксесоар.

Модата също притежава своите странности и това, което е било модерно тогава, днес се смята или за отживелица, или за нещо, което би те избило на смях. Модата се променя с течение на времето и вероятно след още 1000 години ще пишат подобни статии за нас, подкрепени със снимков материал за по-голяма достоверност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader