Всички дрехи

История на дрехите от коприна

Знаете ли кога и къде за първи път се появила коприната? Нека ви разкажем:

Носели се слухове, че копринарството било дълго пазена тайна само за членове на императорски потомци.

Богиня на коприната – за такава е приета жената на жълтия император. Неговата съпруга Кси Линг Ши била натоварена със задача да узнае, какво изяжда черниците в градината на императора. Докато обикаляла из градината и си пиела чая, жената на императора забелязала как фини, лъскави нишки се прострат по клоните на дърветата. Неусетно в чая й попада една от тях, а от топлината му се разплела. Тогава на императорската жена й хрумнала идеята как да използва тези нишки. От тук и е дадено и името „богиня на коприната“, а в множество археологически разкопки са открити и десетки доказателства за първия стан за коприна, парчета сложно тъкана коприна от преди 2500 години и пр.

Търговия на коприната – през вековете коприната била една от най-търгуваните скъпи стоки. Търговският път, който изминава започвал от Азия и се пренасял към Европа. Преносът на коприна между двата континента ставал с камили, каравани и коне. От тук дошло и името „Пътят на коприната“. Този уникален и ценен материал закрепил и утвърдил отношенията между двата континента Азия и Европа. По пътя на коприната се пренасяли и чуждоземни подправки, скъпоценни камъни, бурата и печатарски изделия. Караваните били съпровождани от военен експорт, защото по тези земи започнали да се появяват множество разбойнически хайки. Не е случайна и появата на великата Китайска стена, именно в тази зона. Днес тя е предимно туристическа атракция, популярна и като „по следите на Марко Поло“. За коприната се говори в много произведения, например Омировата Одисея. В нея се описва тъканта на Пенелопа, която е именно от тази коприна.

Днес копринените изделия са едни от най-скъпите, носени от благородници в миналото, а днес почетни тоалети за важни събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader