Всички дрехи

История на дънките

Всички носим дънки, но запитвали ли сте се някога, как въобще това любимо облекло, идеално за всеки повод, предпочитано от малки и големи се е появило на бял свят?

За първи път дънките са били създадени от Якоб Дейвис и Леви Щраус през 1853 година. Материалът, от който са изработени, е бил предназначен за палатки. Самото име джинси им е дадено едва през 30-те години на 20-ти век, тъй като платът, от който са се правили, е идвал от италианския град Генуа и на пакетите е имало щампа Genes, която американците произнасяли джинс. Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Поради тази причина често платът се нарича деним – de Nimes. Първоначално тези панталони се носели главно от фермери и каубои. През Втората световна война се превръщат едва ли не във военна униформа. Няколко десетилетия по-късно стават любимо облекло на хипитата. А през 70-те и 80-те години с появата на новите технологии overdye и stonewash настъпва промяна в цветовете на денима и място си правят любимите ни „дупки“. Днес джинсите продължават да бъдат едно от най-удобните и предпочитаните практични облекла. По улиците вече се виждат не само дънкови панталони, но и ризи, якета, поли и дори чанти.

Интересна теория е, че причината в България джинсите да са по-известни като „дънки“ тръгва от 80-те години, когато главно като контрабанда в страната ни влизат джинси Levi’s серия Donkey. Именно заради този надписа Donkey, който е бил с по-голям шрифт на етикета, се стига до идеята, че тогавашното общество е разчело грешно надписа и го приема като основно наименование.

А, сега нека облечем любимите ни дънки и да отпразнуваме 164-тия им рожден ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader