Всички дрехи

История на модата в 200 думи

1482 е годината, в която за първи път начина на обличане на аристократите и по-точно промените в облеклото, се назовават с израза „нова мода“ (la nouvelle mode).

Това е и началото на феномена „мода“, който ни вълнува повече от всякога и до днес.

За да се информират по отношение на тенденциите и новостите в модата, аристократите започват да си купуват модни списания и вестници. Тяхната поява е в далечния ХVI в.

Най-старото модно списание в света е „Harper~s Bazaar“. Първото му издание е през 1867 година в Ню Йорк, а днес то се издава в 30 страни по света.

Възходът на модата и появата на модни диктатори е през ХХ век, когато започват да работят революционните за модата дизайнери Коко Шанел, Кристиан Диор, Нина Ричи, Пиер Карден и др.

Въпреки, че за част от хората модата е нещо несериозно и дори излишно, тя е исторически обусловена и свързана със социалното, културно и икономическо развитие на всяка една нация. Можем да кажем, че тя е огледало на самото общество.

Напоследък доста често срещаме думата „винтидж“ във връзка с модата, но кога една дреха може да се определи като такава?

За „винтидж“ облекла се приемат всички дрехи, създадени между 1920 и 1960 г. Облеклата след 1960 г. се определят като „ретро“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader