Всички дрехи

Как да запазим по-дълго любимите си дрехи

Ако имате любима дреха, с която нямате намерение да се разделяте в близко бъдеще, има няколко основни съвета, които можете да спазвате, за да удължите живота й.

На първо място от изключително значение е никога да не гладите дрехата от външната й страна. Причината е, че гладенето променя цвета на дрехите, а те започват да лъщят.

Важно е и на каква температура перете дрехите. Цветните дрехи, изпрани на високи градуси, водят до избеляване на цветовете. Винаги разделяйте цветното от бялото пране, когато ги слагате в пералнята. Когато закачате мокри дрехи е добре да ги слагате на закачалки, а не да ги защипвате. По този начин по тях не  остават следи, а и някои от материите се разтягат. Материите като вълна и коприна винаги перете на ръка, но не търкайте дрехата и бъдете внимателни при изцеждането на водата. Усукването е най-грешното, което можете да направите при прането на ръка.

Чистенето на петна също е сложна задача, около която има много митове. По-добре се доверете на професиналистите в тази област и ги занесете на химическо чистене. Петното трябва да се чисти внимателно и по възможност с памучна кърпа. Третирането трябва да започне веднага, защото колкото по-дълго отлагате, толкова по-трудно ще е да премахнете петното. Химическото третиране трябва да бъде премерено, защото силните химикали, които се използват, съкрщават живота на дрехите.

Накрая на сезона прибирайте дрехите си изпрани в калъфи или найлони на закачалки или във вакуумни торби.

Винаги се доверявайте на това, което пише на етикета на самата дреха, за да я третирате правилно. Той не е сложен с цел декорация, а да предпази облеклото ви. Правилното третиране и съхранение на дрехите биха удължили живота им многократно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader