Всички дрехи

Кожено яке – не остаряваща мода

Първите кожени якета са създадени през 1900  година и са носени от летци и военни. Тази мода била наречена “атентатори” и по-късно се превръща в тенденция на Холивуд за 40-те – 50-те години, изграждайки образа на “лошо момче “.

През 1953 г. е пикът на популярността на кожени якета, в лицето на Марлон Брандо в главната роля на филм, който представя историята на колоездачи. Така коженото яке се превръща в екип за мотористи и рокери.

Джеймс Дийн е следващият герой в историята на киното, чието лице се свързва с коженото яке.

Перфектните модели класически кожени якета се появяват след дебюта на Джеймс във филма – “Бунтовник без кауза”, заснет през 1955.

Що се отнася до героите на филма, малко по-малък популярността на икони и стил се помни и с Fonzie от телевизионния сериал “Happy Days” и Дани Зуко в мюзикъла “Брилянтин” през 1978. Изображенията на тези два “лоши момчета” се свързва и с подобни – модни прически, тесни ризи и, разбира се, кожените якета.

Елвис Пресли паметно обяви завръщането на модата на кожата от 1960 г.. Той се обличал от главата до петите в кожа. Кожените якета и впоследствие остават популярни в света на музиката. Лицата, с които най-много се свързва кожената мода са известния Майкъл Джексън в червено-черно тонове. Дейвид Бауи, както винаги представя очарователни модел кожени якета в черно. Има и много други звездни лица.

В крайна сметка, пънкарите са идентифицирали черно кожено яке като официална тяхна принадлежност. Те поставят и корените си като символ на бунта. Джо Стръмър с черни кожени якета. Сид Вишъс пък е създал свой собствен модел кожени якета, украсени с много щифтове.

Както сами виждаме историята на модата може да разкаже за много известни личности, а днес цената на едно и кожено яке си заслужава, каквато и да е тя. Все пак кожените якета остават една вечна и не остаряваща мода, затова покупката във всички случаи си заслужава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader