Всички дрехи

Късите поли – история на минижупа

Модните критици спорят за това кой е създател и през коя година се появява минижупа. За модерния свят той се свързва с 60-те години и имената Мери Куант и Андре Куреж.

Ако обаче се вгледаме далеч по-назад във времето ще открием и други данни за наличие на мини полата.

В далечнтата 5400-4700г.пр.Хр. можем да видим снимки от египетски фрески, на които има изобразени гимнастички с мини дрехи.

Следва 1920г., когато отново виждаме късата пола и рокля, но тя е облекло предимно за спорт и танци. Представител от това време е Джозефин Бейкър, която изпълнява доста провокативни танци. Нейните костюми са връх на вулгарността по онова време и особено костюма и с банани към вариатетното шоу “Фоли Бержер”.

Следват години, в които минижупа навлиза в киното “Полет до Марс” и “Забранената планета”.

В революционната 1960г. идва истинската революция на мини полата и нейната създателка Мери Куант. С нея се ражда и първият супермодел Туиги, който “рекламира” тази дреха.

Следва 1968г. когато Джаки Кенеди се омъжва за Онасис със сватбена рокля на Валентино с мини пола.  Следват модели на Ив Сен Лоран, Пако Рабан. В последващите години минижупа е в застой и само Деби Хари/”Блонди”/ се явява на концерти с такъв тип облекло.

Завръщането и се бележи от Мадона и последващия през 1990г. филм “Хубава жена” с прекрасната Джулия Робъртс, а след нея ученическата униформа на Бритни Спиърс.

В днешния 21 век минижупа има своите падения и изкачвания от модната сцена, но едно е сигурно – тя никога няма да бъде забравена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader