Всички дрехи

Легендарната малка черна рокля

Малката черна рокля е вечерна или коктейлна, най-често къса и доста семпла откъм кройка. Изработена е през 1920 г. от Шанел с цел да бъде достъпна, дълготрайна, универсална и в неутрален цвят. От там идва правилото, че всяка жена е длъжна да има в гардероба си поне една малка черна рокля, която да носи по какъвто и да е повод и да може да я комбинира с множество вариации от аксесоари.

В символизма черното винаги е било цвета на богатите. Черното е престанало да се асоциира с оплаквачките, скръбта и погребенията и е станало символ на охолството и високата класа. Холивуд също изиграва огромна роля за популяризирането на малката черна рокля. Първоначално тя е била предпочитана от продуцентите, тъй като не е затормозявала процеса на оцветяване на стари филми. После е започнала да се носи от героините-антагонисти, но най-голямо значение придобива в лентата „Закуска в Тифани“ с Одри Хепбърн.

Днес най-разпространеният модел на малката черна рокля е къса, по тялото и без презрамки. Не по-малко популярен е и разкроеният модел с презрамки и V-образно деколте. Впита черна рокля до коляното с ръкави от шифон, с гол гръб, с широки презрамки и коланче, тип камбана с ръкави и декорация от тюл, с ресни, с висока цепка, с дълбоко деколте – каквото си пожелаете.

Малката черна рокля може да бъде забелязана и своите по-консервативни варианти – в комбинация със сако или с втори кат от коприна, завързан около кръста с широка панделка. Мерлин Монро е носела подобна с шифон на корсажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader