Всички дрехи

Ленени рокли за всяко време

Ленът, като плат, има гладка, матова повърхност, трудно се замърсява, лесно попива вода и лесно изсъхва. Подходящ за летни облекла, до 1900-та година 70% от текстилната индустрия била фокусирана върху него, но след това паднала на 5%. Някога ленът е бил ценен дори по-високо. Представлявал много важна част от облеклото на висшето общество в Египет, както и от церемониите при погребение и мумифициране. В даден момент, той дори е бил форма на валута.

Ленът има естествени цветове – слонова кост, екрю и сиво. За да се постигне белоснежият му тон, нужни са силно избелващи препарати. Също така, ленът има слаба еластичност и лесно се къса на местата, на които е прегъван многократно. Може да се накъса и от често изпотяване, но пък е неподатлив на молци.

Ленени рокли се шият от хиляди години. Днес обаче платът е много по-фин и не толкова скъп, тъй като обикновено цената зависи от добива и начина на изработване.

Ще откриете ленени рокли с предимно свободна, широка кройка. Моделите са с ярки цветове или в естествени нюанси, с щампи и флорални принтове. Макар да изглежда груб, твърд и намачкан, ленът ще Ви донесе комфорт и свобода. Тази година модерни са дългите рокли от две части с А-линия и коланче.

Декорациите при роклите от лен са доста ограничени. Въпреки това ще откриете модели с ръкави тип „буфан“, панделка, широко плисе. Най-разпространеното деколте е с V-форма. Колкото по-опростена е кройката, толкова по-удобен е моделът. Подходящи аксесоари са сандали, капела и чанта – плетена, везана или платнена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader