Всички дрехи

Рокли от кадифе – демоде или класика?

Въпреки че кадифето често се свърза с плюша от играчките и миналото столетие, то всъщност е една от най-женствените тъкани. Навярно го познавате от старите бежови панталони от рипсено кадифе. Този вид тъкан е толкова уникален, какъвто е и процесът на неговото създаване. Тъканите, които се използват, обикновено са коприна или вискоза.

Трудно ще откриете кадифе от коприна. Моделите са десет пъти по-скъпи от тези от полиестер и спандекс. Обичайното съотношение между двете е 90 на 10 или 95 на 5, като има модели изцяло от полиестер. От Вас зависи колко удобно искате да се чувствате в рокли от кадифе.

Има много видове кадифе. За роклите най-често се използва „намачканото“. То се получава при натискане на плата машина или увиване, докато платът е още мокър. Дължината на нишките варира от осем до един милиметър. Ще срещнете още релефно кадифе (което се различава от рипсеното) – има форми, фигури. Прилича на „Накре“ – това е кадифе, чиято основа има различен цвят от фигурите на кадифето. От „Накре“ се шият прекрасни рокли от кадифе. Сега са модерни с бежова или розова основа със сини мъхести цветя.

Най-скъпото кадифе е напластеното. Среща се по-рядко от коприненото. То представлява дебел плат от нишки, които са различни по дължина. Създава се усещане за дълбочина и релеф, но е мек и приятен на допир.

Популярни комбинации с кадифена рокля са бяла риза, която да носите отдолу, така че да се виждат само якичката и маншетите. Ако роклята е с тънки презрамки, пробвайте с бяла блуза с дълъг ръкав. В случай, че искате да се почувствате като през 90-те, комбинирайте с обувки с висока платформа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader