Всички дрехи

Рокли с дълъг ръкав – история и развитие

От Древен Египет до съвременните модни подиуми дамската рокля стотици пъти е меняла дължината, кройката и талията си. Нейният най-популярен пример е дългата лятна рокля без ръкави, а най-честият повод – официалният.
Роклята с ръкави винаги е съществувала редом със своя по-популярен вариант. Докато кралица Клеопатра е предпочитала рокля без ръкави с елегантен надиплен шлейф, преметнат през рамо, то кралица Нефертити е носела дълга рокля с къси ръкави.
Ръкавите на роклята преживяват огромни промени през Средните векове, когато те са били знак на смирение и религиозна принадлежност. По-късно те стават по-сложни, надиплени, с множество дантели. В Англия знатните дами са носели разкроени рокли с ръкави, по-дълги от линията на китката. В Китай някои традиционни носии имат двойно по-дълги от основната дреха ръкави, шити от полупрозрачна коприна.
Съвременният облик на роклите с дълги ръкави идва в началото на 20 век, когато и самият вид на роклята коренно се променя. До тогава са били на мода широки модели, разкроени, с които жената се е чувствала по-свободна. В средата на века започват да навлизат модели с ниска талия, а по-късно талията започва да описва фигурата и така се появяват т. н. „впити рокли“. Вталената рокля с дълги ръкави е най-популярният пример от този тип.
Основно роклите с дълъг ръкав са два вида – къси и дълги. Когато се прави избор на рокля, задължително се спазва правилото на моделиерите за пропорционалността: ако роклята е къса, линията на деколтето трябва да е скрита, тясна или с якичка. Ако роклята е дълга, деколтето може да е в произволна форма – дълбока, елипсовидна, квадратна. По отношение на цветовете, роклите с дълъг ръкав обичайно са изчистени, в един цвят. Съчетават се най-често с гривни и малка чанта тип портфейл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader