Всички дрехи

Рокля туника – история и съвремие

Туниката е облекло с женствен стил, което съчетава свойствата както на независима дреха, така и част от ансамбъл. Туниката може да се носи като рокля и може да се комбинира като пуловер с панталони, клин или шорти.

Малко предистория на туниките

В древна Гърция и Рим туниката представлявала две кърпи, закрепени на раменете с катарами или възли. Тази дреха се носела с колан на кръста. В миналото дамите носели дълги туники до глезените, а мъжете къси туники над колене.

Туниката в древността е един вид мярка за социалния статус на дадено лице. Богатите и хората служители в държавата, носели изискани облекла от скъпи тънки материи, обикновените хора носели по-груби и по-дебели дрехи.

Впоследствие обикновената туника се трансформира в други видове и форми на облекло. На изток туниките продължават да се носи от всички класове, докато на Запад тези дрехи се превръщат в църковно облекло.

Още по-късно туниката останала само в дамския гардероб. Роклята туника е украсявана с бижута и бродерия и се приема за елегантна.

В средата на 20-ти век актуализираната туника отново се връща на модната сцена, по завладяваща от всякога. Нейните свойства и оригинален стил карат дизайнерите да правят все по-интересни модели.

Характеристики и предимства

Модерните туники се предлагат в голямо разнообразие за лятото и пролетта, както и за по-студените сезони.

Комфортът и удобството, както и големият набор комплекти, създадени на базата туники, поддържат този търсен елемент в продължение на дълги години. Предимството на туника е, че визуално удължава силуета.

На кого подхождат рокля туника

Рокля туника се носи в различни ситуации, а голямо нейно предимство е, че подхожда на жени с всякакво телосложение. Тя може да се облича на плажа, като вечерна туника, изработена от сатен и шифон с богат декор, рокля туника е идеално бизнес облекло в съчетание със сако.

Що се отнася до стиловете, те следват модните стилове на рокли и отговарят на момичетата с различна фигура.

Ако стилът е по-сложен, той може има декоративни елементи, драперии, джобове. Туниката може да бъде без ръкави, с къси и дълги ръкави.

Рокли туники с ръкав на прилеп правят ръцете визуално по-малко завършени. Друго свойство е да привлече вниманието към горната част на тялото. Туники с ръкав обикновено има висока талия. Наред с това ръкавите могат да бъдат прави до средата на предмишницата, а след това се разширяват.

Класическите туники остават традиционни бели, червени, черни и розови туники. Има грандиозни модели рокли туники с модерни цветове, които всеки сезон дават на модата жени нови възможности да демонстрира изискан вкус.

С какво да носите рокля туниката

За всеки сезон рокля туника създава свой собствен уникален ансамбъл в съчетание с подходящи дрехи, допълнена от универсални обувки и аксесоари. Късата туника се носи с дънки, панталони, чорапогащи, а рокля туника самостоятелно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
preloader