Всички дрехи

Рокля с пера

Робин Худ – първият, дръзнал да сложи перо на шапката си. Кой би предположил, че обикновени рогови образувания по кожата на птиците могат да се превърнат в мода? Само до преди век с пера са се пълнели възглавниците, а до появата на стоманените писци гъшите пера са се ползвали за писане.

Днес шапките с пера са демоде, но рокля с пера – това е друга приказка.

На пазара ще откриете чудесни модели от различни птици – фазан, патица, гъска, пуйка, петел, паун, щраус. Важното при този тип дрехи е съхранението. Температурата трябва да е стайна, да се държат далеч от прах, светлина и насекоми. Някои компании за производство на дрехи дори предлагат специални кутии с нормализирано pH.

Надали ще откриете рокля с пера, покрита отгоре до долу. При повечето дизайни се ползва ръба на роклята или на деколтето. Предпочитани са покривните пера, още наричан контурни, които са разположени по крилете на птицата. Тъй като много организации зорко следят за избиването на животни, събирането на пера става по естествен начин, т. е. чака се, докато паднат, след това се оцветяват в желания тон.

Перата намират приложение и в сватбената индустрия и някои по-шикозни рокли. Там се използват нишковидни пера, които падат като ресни и създават усещането за невинност и ранимост – синоним на чистотата и непорочността на белия цвят. Перата се пришиват при А-линия, където корсетът е изчистен, докато полата е изцяло покрита с пера.

Третият вид пера, които се ползват, са пуховите. Те са меки и нежни – лежат под покривните. Ползват се при мини рокли, коктейлни и черни модели. Също при редуване на едри с дребни пера, които издължават роклята.

Една от най-известните рокли с оперение е сватбената рокля от 2009 паунови пера, представена на Китайското експо през 2010-та година. Били са нужни два месеца и осем души, за да се ушие на ръка. Цената й е милион и половина долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *