Всички дрехи

Техники за почистване на дрехи

Всяка дреха, независимо дамска или мъжка се нуждае и от правилна грижа за нея. Ето основни техники за почистване, в домашни условия, на най-специфичните от тях.

Почистване на дрехи от естествена кожа

Обикновени петна/пясък, дъждовни капки и др./ се почистват с мека гъба и сапунена вода. Разтъркваме засегнатото място и оставяме да изсъхне. Тази процедура се препоръчва и като профилактика веднъж месечно на цялата дреха. Мазни петна ще почистим с препарат за миене на съдове или с нарязан лук. Ефект има и внимателното почистване с бензин, а също и с лимонов сок.

Почистване на изкуствена кожа

Забърсваме повърхността с мека кърпа напоена с топла вода, в която сме сложили мъничко препарат за почистване. Друг вариант е с алкохолен разтвор – смесени равни части алкохол и вода. Винаги когато сушим дрехи от кожа – изкуствена или естествена, трябва да са окачени на закачалка и оставени самостойно на изсушаване!

Пране на пухено яке

За целта ще ви е нужна освен пералня, а и сушилня и няколко топки за тенис. Ако нямате такива използвайте например дървените кубчета на детето. Слагаме топките с якето да се пере и суши. Така якето ще запази своята обемност.

Пране на коприна

Задължително се пере на ръка, без търкане. Топлината на водата да е не повече от 40 °. При изплакване може да се добави малко оцет за яркост на цвета.

Пране на лен и вълна – Да се използва програма за деликатни тъкани/до 30 °/ без центрофуга. Не смесвайте цветове на дрехите, за да не повредите шарките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *